torstai 2. heinäkuuta 2015

Archipelacon - "Smögöjä kaikille!"

Juhannuksen jälkeisellä viikolla lähdimme seikkailemaan kohti tuntematonta, eli käväisimme Ahvenanmaalla pidettävässä Archipelaconissa. Liput tapahtumaan hankittiin jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella, heti kun saimme kuulla kunniavieraista. Kunniavieraisiin lukeutui esimerkiksi joku täysin tuntematon George RR Martin. Jonkun kirjan se kai kirjoitti. Ohjelmakarttaa ehdin katsella hyvin vähän ennen conia, mutta kyllähän sieltä kaikenlaista mielenkiintoista löytyi. Muita kunniavieraita olivat Parris McBride, Johanna Sinisalo, Karin Tidbeck ja Gary K. Wolfe. Ilokseni tapahtumassa oli myös paljon kääntäjiä pitämässä ohjelmaa, minusta kun tulee ehkä kääntäjä isona.

Matkamme alkoi jo keskiviikkoiltana, kun läksimme Aisun luo yöksi. Laiva Ahvenanmaalle lähti aikaisin torstaiaamuna, emmekä halunneet tulla aamulla junalla. Illalla teimme vaihteeksi cosseja, minä ompelin neppareita (autenttisin kiinnitys ikinä) Sansan pukuun ja Chooichi maalaili Margaeryn kukkasia.

Kaikki kuvat on ottanut MinMinWitch, ellei toisin mainita.Torstaina heräsimme aikaisin, todella hyvin nukutun yön jälkeen. Sarkasmi välittyy huonosti tekstistä, mutta sanottakoon että nukuimme aika vähän. Meitä oli minä, Aisu, Chooichi ja Chooichin poikaystävä Joni. MMW liittyi seuraamme satamassa. Olimme ottaneet hytin myös menomatkalle, onneksi, koska kaikkia väsytti suunnattomasti. Vedettiin pikkuset päikkärit. 
Ahvenanmaalle saavuttuamme painelimme suoraan hotellille ja sitä kautta coniin katsomaan avajaisia. Tässä välissä täytyy sanoa, että tämä con oli sisällöllisesti paras missä olen koskaan käynyt. Kävin eniten ohjelmissakin ikinä. 

Nordic Weird Interview with Johanna Sinisalo and Karin Tidbeck, oli ensimmäinen paneeli, jossa kävimme. En ole lukenut yhtään kirjaa kummaltakaan, mutta haluaisin nyt kovasti, koska minusta tuntuu että pitäisin niistä. Eikun kirjastoon.

Illalla oli scifikonsertti, jonka esittivät Quinsonitus sekä pianisti Saana Iljin. Jos en ihan pieleen muista, kyseinen kokoonpano oli myös Cosvisionissa esiintymässä? Korjatkaa jos olen väärässä. Konsertti oli aivan mahtava ja vaikka en ollutkaan kaikkia sarjoja/elokuvia nähnyt, tiesin melkein kaikki kappaleet.


Lempikuvani
Perjantaiaamuna heräsimme laittamaan cossit päälle. Tai MMW heräsi, minä ja Aisu olimme hieman valvoneet cossinteon parissa. Kyllä sitä lopulta ylös päästiin ja aamupalan kautta coniin. Menimme kuuntelemaan luentoa keksityistä kielistä fiktiossa. Muuten kiva paneeli, mutta suomalainen panelisti puhui hassusti englantia. Ja napsutteli sormiaan mikrofoniin.
Huomasin luennon jälkeen laittaneeni hiuskorun väärälle puolelle, joten Chooichi sai korjata asian. Ennen kuin ehdimme korjata sen, Popcult-henkilö tuli pyytämään minusta kuvaa ja kysyi saako sen laittaa Popcultin Instagramiin. Siellä se nyt on, hiuskoru väärällä puolella. En tykkää.

Kävimme katsomassa Life in Fandom, jossa GRR Martin, Parris McBride ja Gary K. Wolfe kertoivat kokemuksistaan fandomissa. Ehkä mahtavin paneeli ikinä ja Parris McBride on nyt lempi-ihmiseni maailmassa.

Translating A Song of Ice and Fire oli myös mahtava paneeli, jossa sarjan suomalainen ja espanjalainen kääntäjä kertoivat kokemuksistaan. Cristina Macía on myös lempi-ihmiseni maailmassa. Pitäisi varmaan lukea kirjat suomeksi ja muillakin kielillä.

Heti tämän jälkeen GRR Martin luki yhden luvun uusimmasta kirjasta. Luku oli Ser Barristanin, ja vaikka se oli tietysti aivan mahtava, olisin henkilökohtaisesti halunnut kuulla Arianne Martellin luvun. Ohjelmalehtisessä oli myös Martinin nettisivuiltakin löytyvä Alaynen luku.

Viimeisenä ohjelmassa oli Game of Thrones Burlesque. Se oli sellainen kuin odotinkin, mutta ei kuten toivoin. Suoraan sanottuna show vaikutti aika amatöörimaiselta, ja sillä olisi ollut potentiaalia vaikka mihin.

Illalla käväisimme katsomassa poolpartyt viereisessä hotellissa. Ei siitä sen enempää, lähdettiin aika aikaisin pois ja vetäydyimme pelaamaan hotellille.


Lauantai alkoi rauhallisesti Martinin nimmarijonossa odotellen. Siinä jonottaessamme joku tyyppi tuli kysymään, voisiko hän ottaa kuvan minusta ja Aisusta kun vastaanotamme nimmarit. Mikäs siinä. Hän tarjoitui myös lähettämään kuvat minulle, mutta omani on sen verran tyhmän näköinen, etten halua kenenkään näkevän sitä. 

Unohin oman painokseni kotiin, Chooichi onneksi
oli ottanut kaksi mukaan ja sain käyttää toista.
Ohjelman puolesta lauantai oli vähäisin. Kävimme katsomassa Game of Thrones -jakson 'The Lion and the Rose' s4e2, josta oma pukunikin on. Tämän jälkeen oli Martinin Q&A, joskaan emme saaneet kysyttyä Aisun kysymystä, vaikka kuinka huitelimme.

Kaikki Masquerade-osallistujat
Kuva: Henry Söderlund

Osallistuimme Cosplay Masquerade -juttuun, jollainen on ilmeisesti tapana ulkomaisissa coneissa. Luultavasti kaikki osallistujat, n. 20, olivat ilmoittautuneet paikan päällä. Minä, Chooichi ja Aisu menimme ryhmänä ja myöhemmin saimme nimen 'The Wives of Westeros'. Olisi pitänyt kirjoittaa osallistumislappuun, että meidän ryhmän nimi on sitten 'The Badass Ladies of Game of Thrones'. 
Ennen lavaosuutta juttelimme muiden kilpailijoiden kanssa ja hämmästytimme muutamaa kertomalla että teemme kaikki puvut itse. Tuomareina toimivat Parris McBride, Johanna Sinisalo ja joku random tyyppi, jonka nimestä en koskaan saanut selkoa. Tuomarointi tapahtui lavaosuuden yhteydessä, mitään erillistä tuomarointia ei ollut. Palkinnon voittivat kaikki lapset, Lady Loki, Miss Darth Maul sekä Ri-kun Bilbona. 

Tähän väliin ilmoitan, että Sansan hiuksiin hyödynsin tätä tutoriaalia.Tuossa istuessani jotkut sivussa kommentoivat kaulakoruani, josta siis tarkoituksella puuttuu yksi sininen helmi. "I see what you did there!"Sunnuntaina jouduimme luovuttamaan hotellihuoneen kahdentoista aikaan, joten emme laittaneet cosseja päälle. 

Kävimme kuuntelemassa kun GRR Martin, Elio M. Garcia sekä Linda Antonsson kertoivat World of Ice and Fire -kirjan teosta. 

Tämän jälkeen hajaannuimme. Aisu ja MMW menivät kuuntelemaan Star Trek -luentoa ja minä Translator and Writer -paneelia, jossa jo aikaisemmin tuttu Cristina Macía, Ian Watson, Karin Tidbeck, J. Pekka Mäkelä ja Johanna Vainikainen keskustelivat kirjailijan ja kääntäjän välisestä yhteistyöstä sekä millainen on kirjailijan näkökulma kääntämiseen. Ehkä mielestäni paras paneeli koko tapahtumassa.

Finnconeista ilmeisesti tuttu (?) Bimbopaneeli oli myös tässäkin conissa, tosin vain yhden bimbon pitämänä. Kävimme katsomassa sitäkin, varsin mukava piristys päivään. 

Päättäjäisten jälkeen menimme syömään ja palasimme hotellin baariin pelaamaan korttia, koska laiva takaisin lähti vasta puoliltaöin. Väsymyksen seurauksena varsinkin Love Letterin Hobittiversio oli varsin hauskaa. Olimme aikaisemmin (myös väsyneinä) pelanneet kyseistä peliä ja tällöin osa hahmoista oli saanut uudet nimet. Kuten Smögö ja Torsti. 
Jostain syystä tunnen suurta vastenmielisyyttä Skip-bo -peliä kohtaan, joten sitä ei kannata kanssani pelata. 

Smögö

Bonuskuvia

MMW: Haista vaikka sitä kukkaa
Seven: Okei!


Oli pakko
Leffajulistekuva
Aisu: Sankari
Chooichi: Neuvonantajahahmo
Seven: Neito pulassa
MMW, joka pikkuriikkisen näkyy Aisun takana: Pahis
Kuvasi Joni
Neito pelastettu! Ratsastetaan yhdessä aamunkoittoon, eiku
Parhaat sisarukset
Kuvasi Joni

Tämän kirjoittaminen oli erittäin haastavaa, enkä tosiaan saanut kirjoitettua kaikkea mitä halusin, koska koko tekstistä olisi tullut hurjan pitkä.

Seuraavana meidät nähdään noin viikon päästä pidettävässä Animeconissa, Kuopiossa, johon olemme näillä näkymin ottamassa GoT-cossit mukaan. 

1 kommentti:

  1. Kiitokset konserttikehuista, oltiin tosiaan myös Cosvisionissa ja ollaan ehkäpä myös ensi vuonna. Toivottavasti ette ehdi kyllästymään! :D -Toni / Quinsonitus

    VastaaPoista